środa, 9 września 2009

Milych snow!

w kropli nocy
cien


Grupa MoCarta w Operze - Eine Kleine Welt Musik
http://www.youtube.com/watch?v=n_WymRKkFHg&feature=related

8 komentarzy:

  1. ..cienie dwa :))
    z jedną siatką
    na motyle..
    taki ich los
    że łowić piękno
    chcą :**

    Ślicznych snów
    promienistych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Promienistych! takich tam.. wspanialych!

    OdpowiedzUsuń
  3. :)) jest dobrze
    by nie rzec
    bo jeszcze
    za wcześnie

    najlepiej..

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałem zaserwować wielkie żarcie,czyli groch z kapustą.Groch jak groch bywa czasem taki "jak o ścianę",choć na niego tyż mam sposób :p.Ale mi chodzi o kiszenie kapusty,macie jakieś fajne pomysły.Namawiałem żonę na kiszenie,ale się na mnie wypięła :(.A pamietam kiedyś zrobiliśmy kapustę kiszoną w litrowych słoikach,
    i o dziwo wyszła nam super.Szwagier kiedy do nas w odwiedziny przyjechał zeżarł cały słoik na poczekaniu,i patrzył żeby jeszcze.Nie pamietam co i ile było czego,ale była oprócz białej kapusty,cebulka,kminek,liśc laurowy,ja bym dał odrobinę tartej marchewki no i sól.I na próbę powiedzmy 5 kg.Chinka pewnie tyż ma jakieś pomysły?,prawda ;)
    pogodnego dnia zyczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chinka raczej nie..
    Znalazlam przepis w necie. ktory przypomina mi mojej Mamy:
    Kapusta biala,mocno zbita

    4-5 glowek

    Sol do smaku





    Przepis:

    Kapuste obrac,umyc,przekroic na polowki lub cwiartki i drobno poszatkowac.Poszatkowana kapuste wlozyc do grubej nieobitej miski,posolic i wymieszac (na 1 duza miske-1 pelna garsc soli)Kapuste pozostawic w misce do momentu ,az zacznie puszczac sok,wowczas upychac ja bardzo mocno w przygotowanych czystych sloikach ,tak aby nie pozostawic w nich powietrza.Wierzch kapusty nakryc szczelnie lisciem i zakrecic.Odstawic na plastikowa lub metalowa tace na kilka dni az do momentu zakonczenia fermentacji ,wowczas sloiki wytrzec i ustawic w chlodnym i ciemnym miejscu.Do kiszenia kapusty mozna dodac kminek lub potarta na tarle jarzynowym obrana marchewke .
    Pogodnego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sol powinnw byc bez jodu - najlepsza kamienne z wieliczki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki :)
    cos pokombinujemy,coś ta Chinka się obija ;),ja znalazłem takie cóś
    Wysłany: Pią 10 Lis, 2006
    Wersja urozmaicona:
    Kapustę pokroić w ćwiartki i poszatkować na paseczki ok. 3 mm. Poszatkowaną włożyć do kamiennego ( szklanego z szeroką szyjką) naczynia, dodając soli w proporcji 2 dag na 1 kg kapusty oraz nasiona kminku i kopru, liście laurowe, utartą marchew, owoce jałowca, cebulę, żurawinę, borówki czerwone, pieprz ziele angielskie.
    Po dokładnym wymieszaniu, kapustę ubijać drewnianym ubijakiem lub ręką, tak długo, aż pokryje się sokiem. Następonie nakryć naczynie talerzem i obciążyć kamieniem(umytym i wyparzonym lub słoikiem litrowym z wodą, etc.)
    Kwasić w temp. 18 do 22 st. ć od 10 do 15 dni.
    Co pewien czas powinno się zbierać pianę z wierzchu i myć talerz. Jeśli naczynie jest duże - przebijać kapustę cienkim kijkiem, aby ułatwić wychodzenie gazów.
    Dodatki - owocki, marchew, przyprawy - wg uznania.

    Wersja zwykła
    2 kg białej lub czerwonej kapusty, 3 dag soli, garść kminku i parę owoców jałowca, nasiona kopru i gorczycy, korzenie chrzanu.
    Usunąć zewnętrzne liście, drobno poszatkować. Nakładać warstwami do garnka, dodając stopniowo soli, kminku i innych potraw. Każdą warstwę ugniatać pięścią lub drewnianym tłuczkiem, aż do wydzielenia sie soku.
    Po napełnieniu sie garnka, przykryj kapustę dużym umytym liściem lub ściereczką, a na niej połóż talerz oraz umyty i wyparzony kamień do obciążenia. Postaw na 4 tygodnie do przefermentowania. Od czasu do czsu usuwaj nadmiar soku, myj brzeg garnka oraz talerz i kamień.
    Gdyby wierzchnia warstwa kapusty stała się miękka i odbarwiona, to ją usuń. Staranne mycie talerza, kamienia i płukanie ściereczki zapobiega psuciu się kapusty.

    Kapusta włoska kwaszona
    2,5 kg kapusty włoskiej, 1 kg jabłek (antonówka), 0,5kg ogórków, 5 dag soli, pęczek koperku.
    Oczyszczoną kapustę poszatkować razem z głąbem i wymieszać z solą. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Obrane ogórki drobno pokroić. Koper posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do kamiennego garnka, mocno ubić, przycisnąć talerzykiem. Po dwóch tygodniach przełożyć kapustę do słoików, ubić i pasteryzować 20 min.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie rarytasy..Moze sie zaraze bacylem :)

    OdpowiedzUsuń