czwartek, 21 stycznia 2010

PLACEK DROŻDŻOWY



SKŁADNIKI:

10 dkg drożdży,
1szkl. cukru,
cukier waniliowy,
1 szkl oleju,
5 roztrzepanych jajek,
szczypta soli,
1 szkl. mleka,
5 szkl. mąki,
rodzynki.

WYKONANIE:

Wszystkie produkty zimne wsypać w kolejności podanej wyżej, drożdże rozkruszyć, przykryć ściereczką, można zostawić na noc ale wystarczy 3-4 godziny. Potem wymieszać łyżką (bądź mikserem na wolnych obrotach) na jednolitą masę, wyłożyć na wysmarowaną blachę , posypać wcześniej przygotowaną maślaną kruszonką i włożyć do zimnego piekarnika , nastawić tem. na 180stC i piec 50-60min.
Smacznego Babciu i Dziadku,
smacznego Wnuczęta.

4 komentarze:

  1. Był pyszny, jeszcze na dziś zostało troszeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro zrobie.. na niedziele :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Możesz z ćwiartki porcji upiec babkę drożdżową... ( choć pierwszy raz trudno będzie ustalić ilość ciasta, aby było w sam raz do wielkości formy jaką posiadamy )

    OdpowiedzUsuń
  4. ta babeczka ze zdjęcia nie wygląda na "skruszoną"
    polukrowana jakaś..
    przesłodzona..
    nie lubię babek :/
    o niebo lepszy
    sernik, jabłecznik ;))

    OdpowiedzUsuń