No to mamy kącik kulinarny własny :)
KOPYTKA
SKŁADNIKI:
1KG ZIEMNIAKÓW, 2 SZKL. MĄKI, 2JAJA, SÓL
WYKONANIE:
Przestudzone , ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przez praskę, dodać 1,5 szkl. mąki, jajka, sól. Zagnieść ciasto rękami. Podzielić na 6 części. Resztę mąki rozsypać na stolnicy i formować wałki po czym spłaszczyć palcami. Pokroić ukoście. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie 1 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze stopionym boczkiem lub masłem i bułką tartą.
SKŁADNIKI:
1KG ZIEMNIAKÓW, 2 SZKL. MĄKI, 2JAJA, SÓL
WYKONANIE:
Przestudzone , ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przez praskę, dodać 1,5 szkl. mąki, jajka, sól. Zagnieść ciasto rękami. Podzielić na 6 części. Resztę mąki rozsypać na stolnicy i formować wałki po czym spłaszczyć palcami. Pokroić ukoście. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie 1 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze stopionym boczkiem lub masłem i bułką tartą.
Dziekuje Eme!!
OdpowiedzUsuńDrugi wariant prostszy, co nie znaczy ze szybszy..Przetestuje obydwie recepty z przyjemnoscia.